lördag 21 september 2013

Vilken är den viktigaste fackliga frågan?

Frågan i rubriken har många svar.
Några av de vanligaste jag hört brukar vara lönen, arbetsmiljön, fler semesterdagar, ökad trygghet för anställda och så vidare.
Och jag håller med om alla de svaren. Men om jag ska välja den absolut viktigaste frågan för facket så handlar det om organisering.

Det är vad facken har handlat om från dag ett. Att samla och organisera arbetare, och senare tjänstemän, för att tillsammans kunna ställa krav på arbetsgivaren.
Det är genom att vi är många som vi kan få upp löner, förbättra arbetsmiljön och få allt bättre kollektivavtal. När vi är många som går ihop och vill samma sak kan vi få resultat.

Visste du att Sveriges arbetsgivare har en organisationsgrad på 80%?
Bland anställda inom kommun och landsting så är den siffran strax under 70%. För anställda inom hotell- och restaturansektorn är den under 50%. Det säger något om styrkeförhållandena och det visar också att vi inte kan släppa arbetet med att organisera fler medlemmar i våra fackföreningar.

Sedan när en har gått med i ett fackförbund så kan jag verkligen rekommendera att engagera sig. Det finns massor med olika sätt som en kan göra det på. En bra början är att lära sig mer och de flesta fackförbund erbjuder utbildningar som är kostnadsfria för medlemmar och förtroendevalda.
Det är dessutom väldigt roligt att vara med och förbättra arbetsmiljön för sig själv och sina kollegor!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar