tisdag 12 juni 2012

Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter

Rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar är en mänsklig rättighet. Genom fria fackföreningar kan demokratin utvecklas och det ger människor möjlighet att ta sig ur fattigdom.
Fackföreningsrörelsen är världens största folkrörelse och i Sverige är det kanske inte en stor fråga om man har rätt att organisera sig eller inte. Här handlar det mer om ett individuellt val utifrån vad man tycker sig ha att vinna på att betala medlemsavgiften.

Tyvärr är det inte så i resten av världen. Den 6 juni kom 2012 års rapport över kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Det är IFS (Internationella fackliga samorganisationen) som dokumenterat detta och LO-TCO Biståndsnämnd i samarbete med Amnesty Internaional i Sverige publicerar den.
I den kan man läsa att 2011 så dödades 76 personer, 309 fängslades, 3 500 greps och 15 000 avskedades. Deras "brott" var att de engagerat sig fackligt och antagligen är dessa siffror bara toppen på ett isberg då mörkertalet antas vara stort.

Genom att vara med i världens största folkrörelse så finns möjligheten att vara med och påverka och ställa krav. Ett sätt är att sprida information om hur det ser ut för att bryta tystnaden kring dessa brott mot mänskliga rättigheter. Ett annat är att ställa krav på statliga bolag att alltid beakta de grundläggande rättigheterna innan de säljer produkter och tjänster i dikaturer.

På hemmaplan kan vi i de fackliga organisationerna ställa krav på att arbetsgivaren tar hänsyn till mänskliga rättigheter vid upphandlingar. Ett aktuellt exempel på detta var när Vision Göteborg lyfte frågan kring att Göteborgs stad har Telia Sonera som leverantör för stadens telefonitjänster. Telia Sonera uppmärksammades  för ett tag sedan i Uppdrag Granskning då det avslöjades att företaget samarbetade med diktaturer i forna Sovjet. Säkerhetstjänsten i dessa länder kan med hjälp av Telia Soneras tjänster avlyssna och kontrollera journalister, konstnärer och andra medborgare för att tysta kritiska röster.

Fler exempel på hur du kan vara med att påverka hittar du på http://www.fackligarattigheter.nu/
Där kan du också hittar rapporten och mer information om 150 olika länder.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar