fredag 16 november 2012

Ett arbetsliv där alla får plats och behövs...

Jag läser om Sverigedemokraterna i media och är tyvärr inte förvånad över vad som kommit fram. Synen på invandrare och kvinnor som företrädare för partiet har försökt dölja bakom vackra ord kommer nu upp till ytan.

I mitt fackförbund, Vision, kan man inte ha ett förtroendeuppdrag samtidigt som man är aktiv företrädare för Sverigedemokraterna. Man kan vara medlem i vad man vill men gränsen går när man är förtroendevald. Genom att ta på sig ett sådant uppdrag så  säger man något om vilka värderingar man själv står för och Visions värderingar går inte ihop med Sverigedemokraternas. Det handlar framförallt om tron på alla människors lika värde men också om synen på fackets inflytande på arbetsmarknaden. Detta är något som Sverigedemokraterna skrivit  om och velat försvaga och då blir det ju väldigt märkligt att samtidigt ha ett förtroendeuppdrag i en facklig organisation och företräda medlemmarnas intressen.

På så sätt tycker jag att det är bra att dessa åsikter kommer fram i media så att personer som valt, eller funderar på, att rösta på Sverigedemokraterna utifrån fina ord i partiprogrammet kan få en påminnelse om partiets historia och vart de utvecklats från. Men också att detta är åsikter som inte bara finns bland en liten del av väljarkåren utan faktiskt i den högsta partitoppen.
Enligt opinionsundersökningar så är Sverigedemokraterna det tredje största partiet och frågan är om vi verkligen vill ha det så?


tisdag 13 november 2012

Socialarbetardag och fackligt engagemang

Om man läser bloggen skulle man kunna tro att jag gör ingenting mest hela dagarna.
Sanningen är att jag gör så mycket att tiden saknats för att författa en sammanhängande text.
Ibland så känns det som att ständigt springa men aldrig komma ifatt  men förhoppningsvis blir det en hel del uträttat under tiden  och intensiva perioder brukar följas åt av lite lugnare sådana.

Och en hel del i det fackliga arbetet är faktiskt sådant som ger mer energi än det tar. En riktig energibomb var Socialarbetardagen den 8 november. 250 socialarbetare samlades på Folkets Hus i Göteborg och fick lyssna på spännanden föreläsningar en hel dag.

Det finns de som hävdar att personer saknar engagemang för fackliga frågor idag men reaktionerna som kommit efter den dagen visar på något helt annat! Så många mail och kommentarer från människor som vill vara med och göra skillnad!

Gudrun Schyman avslutade dagen med att prata om välfärd, demokrati och socialt arbete. Hon beskrev också väldigt väl den fokusering på ekonomi och budget som finns överallt i våra verksamheter.
Här är ett klipp med henne från Socialarbetardagen.
Om du vill se fler klipp så finns det att se på www.socialabloggen.wordpress.com


fredag 28 september 2012

Bok & Biblioteksmässan

Torsdag till söndag finns Vision Göteborg på plats på Internationella Torget på Bokmässan i Göteborg.
Två seminarier har vi redan hunnit med och resten av tiden finns vi i Visions monter och pratar fackliga frågor och Fair Union. Dessutom kan man tävla om korgar fyllda med Fair Trade-produkter genom att svara på kluriga frågor.

Visions första seminarum, i torsdags, var med mig och Marcus Gustavsson, ordförande i Vision Göteborg.
Temat var "Jobba fackligt lokalt - gör skillnad globalt". Det handlade om att det man gör på arbetsplatsen kan göra stor skillnad för andra runt om i världen, till exempel genom att köpa in rättvisemärkt kaffe eller ställa rätt krav vid upphandling. Men vi pratade också om hur fackliga rättigheter skiljer sig åt internationellt och att vi där är en del i världens största folkrörelsen, fackföreningarna, och hur Vision är med och gör skillnad i världen.

Foto lånat av Marcus Gustavsson.



I morse ordnade Vision en frukostföreläsning och bjöd på juice, kaffe och frallor samtidigt som seminariet handlade om "Schysst upphandling - vad är det?". Medverkade gjorde Marcus Gustavsson och Eva Karlsson från Vision Göteborg och politikerna  Karin Pleijel (mp) och Anders Sundberg (m) från Upphandlingsbolagets styrelse. De gav sina bilder av vad schysst upphandling är och hur man kan förbättra det som redan görs idag. Eva Karlsson, som också sitter med i styrgruppen för Göteborgs stad som Fair City, berättade om varför det är en viktig fråga för Vision (som dessutom är det enda fackförbundet som finns med i styrgruppen).


Foto lånat av Jakob Kilner


torsdag 20 september 2012

Visions förbundsmöte har startat

Nu är förbundsmötet igång. Viktiga val ska göras. 122 motioner som kommit från medlemmar och förtroendevalda ska behandlas inför beslut och nya ledamöter till förbundsstyrelsen ska väljas.

Tack vare den fantastiska tekniken så går det att följa med i det mesta fast jag sitter i Göteborg och förbundsmötet är i Norrköping.

Bland annat så kan man få en snabb tillbakablick över förändringsarbetet som SKTF påbörjade och Vision fortsätter






Mer bilder och info kan man hitta på Förbundsmötessidan på vision.se som uppdateras under förbundsmötets gång.


Sedan kan man så klart läsa bloggar från årets Ledare i Vision som finns på plats i Norrköping.
Kamilla och Jim-Alex bloggar för fullt :)

onsdag 19 september 2012

Förbundsmöte 2012 - snart sätter det igång!

Imorgon startar Visions förbundsmöte. Mellan den 20-23 september kommer ombuden att fatta mängder av beslut för vår organisation. Dessutom lär det bli många viktiga och intressanta diskussioner.
För två år sedan fick jag vara med på förbundsmötet eftersom jag gick utbildningen Ledare i Vision då.
I år är det andra personer där och för talan åt oss medlemmar.
Tur att man kan följa med på distans i vad som händer via hemsida och ombudens twittrande :)

Information om förbundsmötet

Förbundsmöte
Bild lånad från vision.se

En styrelse som gör skillnad

Tillbringade söndagen och måndagen med härliga styrelsen för Vision Härryda.
Jag var kursledare på deras styrelseutbildning där utbildningsmaterialet heter "En styrelse som gör skillnad".
Under två dagar gick vi igenom vad som är idén för vår organisation (Vision), vilken uppgift en styrelse har, vilka roller det finns i en styrelse och vilka förväntningar man har på varandra, hur man når reslutat och hur man kommunicerar ute dem och mycket, mycket mer.

Det var första gången som jag höll den här utbildningen och den var väldigt bra och styrelsen tyckte att dagarna gav dem mycket. Förutom själva utbildningen så fick de dessutom möjlighet att träffas och diskutera i två dagar. Den tiden är värdefull då mötestiderna i vanliga fall är fylla med dagordningspunkter och viktiga ärenden och man dessutom måste hinna med sitt "vanliga" jobb.

Jag fick dessutom massor idéer med mig till min egen styrelse om hur man kan arbeta och i slutet av de två dagarna undrade jag om det var jag eller de som egentligen lärt sig mest under utbildningen.
Men det är väl som en facklig kollega sa; "Man lär sig i mötet med varandra"  :)

onsdag 12 september 2012

Vi blir fler i vår klubb!



I går hade Vision Göteborg, Social resursförvaltning sitt styrelsemöte. Jag hade en glädjande nyhet med mig från avdelningens styrelsemöte som varit dagen innan. Vår klubb ökar mest i Göteborg och det är ju verkligen något att vara glad och stolt över. Dels för att många vill vara med hos oss men också för att ju fler vi blir desto starkare blir vi när vi driver frågor då vi representerar så många av medarbetarna.

Min kloka styrelsekollega Jakob ställde frågan om vad denna ökning beror på. Vad är det vi gör egentligen? Det är ju tydligen bra och någonting som vi ska fortsätta med. Styrelsen pratade om de olika saker som vi tror ligger bakom medlemsutvecklingen.

Det som nämndes var att vi är synliga. Vi skickar ut medlemsbrev varje vecka med information från avdelningen men också med information om vad vi gör i klubben och vad som händer i vår förvaltning. När medlemmar kontaktar oss så återkopplar vi snabbt och vi kommer gärna ut och träffar dem på plats. De ska inte behöva ta sig till oss om de inte vill det. Vi försöker också vara ute på arbetsplatserna och tar med oss lite Fair Trade-choklad till fikabordet för att höra hur våra medlemmar har det på sina jobb så mycket vi hinner. (Vår klubb är i en förvaltning som har arbetsplatser över hela Göteborgs stad så det finns många små och stora arbetsplatser att besöka).

Vi pratade också om hur vi driver frågor och att vi når framgång när vi diskuterar och förhandlar med arbetsgivaren. Detta kanske inte är det som får störst effekt eftersom det mesta sker i "slutna rum" och vi många gånger (tack vare medlemmar och ombud) får reda på saker i god tid och kan göra vårt fackliga jobb på ett sådant sätt så att negativa konsekvenser kan undvikas.

En viktig sak för att vara synliga och kunna göra ett bra fackligt jobb är de ombud som vi har ute som har uppbackning från oss i styrelsen. De erbjuds utbildningar för sina uppdrag och nätverksaträffar med vidareutbildning flera gånger per år.

Men det viktigaste vi har är alla de som valt att bli medlemmar i Vision och som är nöjda och stolta över sitt fackförbund. De som berättar om Vision för sina kollegor. Vi har arbetsplatser där våra medlemmar "tävlar" med varandra om att få värva sin nya kollega. Det är medlemmar som använder sig av det Vision erbjuder. Till exempel yrkesnätverk, medlemsutbildningar, föreläsningar och trevliga aktiviter. Och de saker som vi ordnar är det som medlemmarna efterfrågar och vill ha. Det är ju medlemmarna i facket som är facket och bestämmer vad Vision ska göra och vara.

Sammanfattning blev att utan medlemmarna hade vi inte vuxit på det sättet som vi gjort och tillsammans är vi starkare!

fredag 31 augusti 2012

Facket är medlemmarna!

I Vision så väljer medlemmarna sina fackliga företrädare på olika nivåer. I Vision Göteborg har man ofta sin närmaste fackliga företrädare på arbetsplatsen, sitt skyddsombud eller arbetsplatsombud. Nästa nivå är klubbstyrelsen. Det finns en klubb i varje förvaltning.
Som stöd för klubbarna finns avdelningsstyrelsen som bland annat håller ihop Visions arbete för hela staden, organiserar yrkesnätverk, ordnar utbildningar för medlemmar och förtroendevalda och mycket mer.

Just nu har alla medlemmar i Vision Göteborg möjlighet att nominera de personer som ska sitta i avdelningsstyrelsen för Vision Göteborg 2013. Det är viktigt att valutskottet får till sig nomineringar från alla håll i staden  för att kunna forma en bra och stark avdelningsstyrelse.

Här kan du läsa mer om valutskottet, nuvarande avdelnignsstyrelsen och hur du gör om du vill nominera någon eller några!

Men man kan ju givetvis påverka mer än bara vilka personer som sitter i avdelningsstyrelsen. Det som är ännu viktigare är ju faktiskt vad de som sitter i styrelsen ska jobba med under kommande år.
Ett av sätten att påverka är genom att skriva en motion. Motionen är ett förslag och det kan handla om en specifik fråga som du som medlem vill att Vision ska driva eller jobba med.

Kanske önskar du att det fanns en nätverk för just dig och dina kollegor i Göteborgs stad som jobbar med liknande saker? Har du en idé om något som Vision borde förhandla med arbetsgivaren? Tycker du att medlemsavgifterna borde användas till någon speciell aktivitet?
Man kan skriva en motion om allt!

För några år sedan kom det till exempel en motion om att ingen facklig företrädare för Vision i Göteborgs stad skulle ha fackligt uppdrag på heltid.
Årsmötet (eller Repskapet som det kallas i Vision Göteborg) biföll motionen och nu är det genomfört hos oss.

Läs mer om motionsskrivande och när den ska vara inskickad här!

Jag hoppas att det kommer in riktigt många nomineringar och motioner för det är ju medlemmarna som ska ha inflytande och påverka vad deras fackförening gör!

VISION GÖTEBORG

fredag 24 augusti 2012

Förmöte inför Visions förbundsmöte 2012

I två dagar har jag träffat fackliga kollegor från Visions Region Väst och pratat rapporter och motioner inför Förbundsmötet 2012.
Det kommer att bli det första förbundsmötet med Vision (förra gången hette vi fortfarande SKTF) och förutom de vanliga beslutspunkterna kring medlemmars motioner och olika rapporter så kommer det även ske val av ny förbundsstyrelse. De personer som valutskottet har förelagit presenterades också på vårt förmöte.

Den mesta informationen ligger öppet på Visions hemsida så att alla som är intresserade kan ladda ner och läsa: Visions Förbundsmöte 2012

Det känns som om de förtroendevalda som fanns på plats tänkte och tyckte en hel del lika men givetvis finns det frågor som det råder delade meningar kring och så måste det ju få vara i ett förbund. Det är ju genom diskussioner och olikheter som utvecklingen går framåt och man förhoppningsvis hittar de bästa svaren och lösningarna.

SKTF, och numera Vision, har under många år lagt ner mycket energi på att göra ett förändringsarbete. Det handlar om att bli ett facklförbund som medlemmar och förtroendevalda ska känna sig stolta över och det ska vara det bästa fackförbundet att vara med i. Arbetet har drivits fram genom att mål och åtgärdspunkter har beslutats på våra tidigare förbundsmöten.
Men för att klara av att ta dessa steg, som måste tas. så behövs en gemensam och stabil grund att stå på för att inte tappa bort varför vi finns som en facklig förening. Det som är vår ideologi och våra värderingar.

Vision är en demokratisk organisation och varje medlem har därför rätt till inflytande över och stöd av organisationen.

Vision tror på individens vilja och kraft att utvecklas och att själv och gemensamt med andra ta ansvar.
Vision är ett partipolitiskt obundet fackförbund. Det innebär dock inte att vi är opolitiska. Vision tar ställning i frågor som är viktiga för medlemmarna. Vår arena är i första hand arbetslivet, men också frågor som berör eller påverkar arbetslivet och livet för medlemmarna.

Vision tror på gemenskap såväl på arbetsplatsen som i samhället i stort. Genom att gå samman kan vi åstadkomma mer och vi blir starkare tillsammans än var och en för sig. Gemenskapen och sammanhållningen är viktig och arbetsplatsens gemenskap är grunden för hur vi organiserar oss i Vision.

Vision tror att mångfalden bidrar till en fackföreningsrörelse som ger ökade möjligheter till framgång och styrka. Mångfald höjer kompetensnivån och förstärker möjligheterna till god medlemsservice och ett effektivt företrädarskap.

Vision har likabehandling och respekt för den enskilde som ledstjärna. Alla former av diskriminering och godtycke måste motverkas.

För Vision handlar solidaritet om medkänsla och förståelse för andra.

För övrigt så tycker jag även att vår Framtidsidé (som tidigare var SKTF:s vision) sammanfattar allting väldigt bra:
Visions framtidsidé är ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling.

onsdag 15 augusti 2012

Way Out West med TCO

Förra veckan fanns Vision Göteborg med på Way Out West. Det var tredje året som vi var där men första året som vi delade tält med några kamrater från TCO (Lärarförbundet, Vårdförbundet och ST).
Mestadels hade vi tur med vädret och festivalpassen var slutsålda som vanligt så vi hade gott om folk att prata fackliga frågor med. Intresset för vilka vi är och vad vi gör var stort!

Way Out West är en stadsfestival mitt i Slottsskogen i Göteborg och publiken är väldigt blandad. Många studerar och vill veta varför man ska gå med i facket redan som student eller vill ställa frågor om framtiden inom det yrke som de studerar till. Andra är redan yrkesverksamma och vill höra hur vi jobbar eller ställa frågor om specifika arbetsmiljöproblem. Många medlemmar kom också fram och pratade en stund och vi fick mycket beröm för att vi är så synliga och engagerade.

I Visions del av tältet kunde man träffa några av våra medlemmar som också är engagerade i vår Framtidsgrupp (en grupp för medlemmar under 35) och tre tjejer från andra delar av Sverige som ville hjälpa till att sprida kunskap om facket och Vision på festivalen. Alla gjorde ett jättebra jobb under de tre dagarna! Eftersom vi var många som hjälptes åt så hann vi även se lite av de artister som spelade under Way Out West.







 



Mycket pengar blir det med kollektivavtal :)



  

Samla 80 000:- (kollektivavtalets genomsnittliga värde per person och år) på 30 sekunder.
Bland de som lyckades lottade vi ut biobiljetter varje dag.








Några timmar regn men tur att vi har smart phone-spelet Kolleagues att roa oss med!


tisdag 7 augusti 2012

Laddar inför Way Out West!

Tillbaka från semestern och börjar ladda inför Way Out West direkt. På torsdag drar det igång och i tre dagar kommer Vision Göteborg att vara på plats. Det är tredje året i rad som vi finns på Way Out West för att prata om vad facket kan vara bra för och vad ett kollektivavtal är för något. Det brukar också bli många samtal om arbetsmiljö och rättigheter på jobbet.

I år har vi för första gången ett gemensamt tält för olika TCO-förbund. Vision får sällskap av Vårdförbundet, Lärarförbundet och ST.
Om du ska på festivalen så kom förbi vårt tält och tävla genom att gå in i en Cash Box :)

Här är lite bilder från förra årets festival. Hoppas vädret blir lika bra i år :)


torsdag 12 juli 2012

Världskonferens för socialt arbete - del 3


Temat för dag två på världskonferensen för socialt arbete var "Environmental Change and Sustainable Social Development". Sir Michael Marmot, University of London, inledde med att prata om "Social Environmental Determinate to Health".
Det handlade om att social ojämlikhet leder till ojämlik hälsa. Till exempel att i stadsdelar med låg socioekonomisk status så kan man ofta se att den förväntade livslängden är flera år lägre än i stadsdelar med högre socioekonomisk status.

Cindy Blackstock, Canada, forsatte morgonens plenumföreläsningar med temat "First nations and the responsibility of environment". Hon hade gjort många studier på urbefolkningar i olika länder och hon pratade mest om urinvånarna i hennes hemland, Canada. Hon var för övrigt den enda föreläsaren jag såg under de här dagarna som talade fritt och inte stod fast vid talarstolen.

I Canada har inte urinvånarna samma möjlighet till skolgång så resten av befolkningen. Cindy berättade om intitativ tagna av barn för att protestera mot detta. Bland annat hade många brev skrivits till olika ministrar och många manifestationer hade hållits.
Hon nämnde särskilt en 13-årig tjej vid namn Shannen Koostachin. Hon startade "Shannen´s dream" för att det skulle byggas en skola i hennes hemtrakt så att hon kunde få samma möjlighet som andra barn i hennes land. "School should be a time for dreams - every kid deserve it!", sa hon när hon fick möjlighet att träffa politiker.


Fred Besthorn avslutade morgonens föreläsningar med "Environmental Social Work". Det handlade om vikten av att koppla ihop miljö och socialt arbete eftersom dessa hänger tätt ihop och påverkar varandra.
Hans avslutnignsord, som skickades med oss socialarbetare hem var att vi arbetar för hårt och leker för lite inom socialt arbete. Han sa också att det behövs färre experter men fler visionärer och "doers" inom socialt arbete idag.



Ett av dem mest inspirerande seminerierna var Vision´s: "Speak Out!".
 Gudrun Schyman, Yvonne Ahlström och Daniel Falk deltog i detta. Gudrun inledde med att prata om sin bakgrund som socialarbetare och hur det var på 70-talet. Då hade socialarbetarna en stor roll i att utforma socialpolitiken. Då var det färmst män som arbetade inom socialt arbete och politikerna lyssnade på vad de hade att säga om samhället och vilka behov som fanns. Gudrun funderade på om socialarbetarnas status hade förändrats (och försämrats) i takt med att yrket har blivit mer kvinnodominerat, på samma sätt som man kan se med läraryrket.
Hon tryckte mycket på att det är vi som socialarbetare som har ett ansvar att berätta hur poltikers beslut påverkar dem vi jobbar med och för. Vi måste ta plats och använda media och kontakter för att göra skillnad.

Efter Gudrun Schyman pratade Visions jurist Daniel Falk om vilka lagliga rättigheter vi har att uttrycka oss. Han nämnde även skillnaden som finns inom offentlig verksamhet och privat (Inom landsting och kommuner har vi mycket större möjligheter att prata om vårt jobb offentligt. På vissa privata företag så skriver anställda på olika former av "lojalitetsklausuler").

Yvonne Ahlström avslutade seminariumet men att berätta om vilka krav Vision har för att stärka socialarbetarens roll. Hon berättade även om Visions förlag om Lex Realia. (Jag fick höra efteråt att personer från flera universitet kommit fram och berömt Vision för detta och sagt att detta är något som vi måste jobba vidare med).




tisdag 10 juli 2012

Världskonferens för socialt arbete - del 2

Det andra seminariet jag gick på hade titeln "Why innovate in social work?".
Det var CSA som ordnade detta.
Diskussionerna bland föreläsarna handlade om att innovationer inom socialt arbete behövs men att det var viktigt att komma ihåg att nya idéer inte betyder bra idéer. Det är också viktigt vem som för fram innovationerna. Socialarbetarna själva är de som vet vad som behövs och borde därmed även vara de som utvecklar arbetet. Exempel på projekt där socialarbetare och klienter/brukare samarbetar i utvecklingsarbetet gavs.

Jag gick sedan på ett seminarie med titeln "Social protection floor initiative". Det handlade om ett nytt sätt att se på olika länders sociala trygghetssystem. I stället för att prata om ett "social safety net" så handlade initiativet om att använda "Social protection floor". Nätet kan människor trilla igenom men golvet är det som fångar upp alla. Detta "golv" skulle vara flexibelt och anpassas utifrån olika länders förutsättningar och behov.

Det sista seminariet jag hann med under dag ett av konferensen var "Fighting for clean water".
Ett helt nytt område av socialt arbete för mig.
Pius Mutuku Mutie inledde med att prata om "The quest for clean water in Kenya: social workers uneasy role". Han berättade om bristen på vatten i Kenya och varför det behövs socialarbetare med när till exempel vattenreningsprojekt startas upp. Han gav exempel på projekt då endast tekniskt kunniga människor varit med och när de sedan lämnade byn så fanns inte kunskapen kvar att fortsätta rena vattnet. Socialarbetaren var den som engagerade och mibiliserade invånarna. Men socialarbetarna hade också en viktig uppgift i att driva befolkningens frågor upp på den politiska nivån för att få till förändringar för de mest utsatta grupperna.

Suzanne Dudziak, Carolyn Hill och Colin Bonnycastle gav ett annat perspektiv på detta tema. De kom alla från Canada och där var det ingen brist på vatten men däremot en stor brist på rent vatten. Mycket var förorenat av gruvindustrin, och andra industrier, samtidigt som vattenkraftverk byggdes i stor utsträckning.
När det gällde socialarbetarens roll så handlade det mycket om att vara företrädare och skapa en opinion för vad som behövde göras från politikernas sida.

Världskonferens för socialt arbete - del 1

Sitter återigen på tåget men den här gången på väg från Stockholm och världskonferensen för socialt arbete.
Det har minst sagt varit två intensiva dagar och jag har försökt delta på så många seminarier som jag har kunnat.

Det första jag gick på hade titeln "Right to helath and social equality".
Det inleddes av Elis Envall, Socialstyrelsen, som pratade om att Sverige inte uppfyller internationella riktlinjer om allas rätt till sjukvård när det gäller de papperslösa flyktingar som vistas i Sverige. Han berättade också om att andra organisationer får träda in för att ge denna vård, som t.ex Rosengrenska och Röda Korset.

Damon Barret fortsatte med att prata om "Drug use and the right of everyone to the highest attainable standard of health". Det handlade om att den vård som missbrukare får inte behöver vara för att de ska sluta missbruka. Det kan också handla om förebyggande vård (som till exempel sprutbytesprogram) eller annan vård för att de ska få en högre livskvalitet. Detta är något som jag känner igen mycket från mitt eget arbete.
Han lyfte ocskå upp diskussion kring hur media, och även politiker, använder sig av en viss retorik när det handlar om missbrukare. Detta gör att allmänheten inte reagerar när den här gruppen tas ifrån sin mänskliga rättighet till vård. Damon lyfte exempel som att missbrukare inte får rätt vård för HIV eller att misshandlade kvinnor som har ett missbruk nekades inträde på skyddade boenden.

Seminariet avslutades av Helen Potts, Australien. Hennes föredragstitel var ""The right to health and accountability". Det handlade mycket om vilka krav medborgare kan ställa på myndigheter när det gäller rätten till hälso- och sjukvård men även hur det ska kontrolleras att myndigheterna levererar detta.
Ett av hennes exempel var från ett samhälle i Peru. Där kontrollerades de uppbyggda sjukvårdscentrena av en grupp indiankvinnor som bodde i samhället. Kvinnorna tog själva fram vilka punkter som var viktiga för dem att sjukvården skulle leverera, allt ifrån själva behandlingarna till bemötandet, och följde sedan upp och utvärderade.
Ett annat exempel handlade om att ställa krav. En kvinna från Colombia krävde att kvinnorna skulle få rätt att göra abort och hon gjorde detta genom att hänvisa till de internationella konvetntioner om mänskliga rättigheter som landet tecknat. Till slut fick hon igenom sina krav men kvinnan har tvingats att ha med sig en livvakt ända sedan dess.

Mer om de andra seminarierna kommer...

måndag 9 juli 2012

Världskonferens för socialt arbete

Sitter just nu på snabbtåget mot Stockholm. Jag har fått en biljett till World Conferense on Social Work and Social Development 2012. I år är temat Action & Impact.

Det kommer bli så spännande att få vara med på plats även om det är svårt att få grepp om konferensens alla punkter och seminarier. Det är så mycket som jag skulle vilja få möjlighet att lyssna till men tyvärr måste det mesta väljas bort. Det är ju bara möjligt att vara på ett ställe i taget....

Några av de teman som jag kommer att försöka pricka in är utvecklingen av det sociala arbetet och varför den behövs, gräsrotsinitiativ inom socialt arbete och sedan en hel del pass kring socialt arbete under naturkatastrofer och krig.

Under eftermiddagen idag så är det ett tema som låter väldigt intressant. Enligt beskrivningen ska det handla om socialt arbete i Afrika i arbetet med att få fram rent vatten. Det skulle vara spännande att höra vilken roll socialarbetaren har i detta. Tyvärr krockar detta pass med ett annat som handlar om socialarbetares arbetsvilkor. Detta ämne är ju något som jag är engagerad i på hemmaplan och det skulle ju vara bra att få veta hur det ser ut för socialarbetarkollegor runt om i världen när det gäller detta.
Så helt lätt är det inte men samtidigt känns det ju som ett lyxproblem att få göra dessa val.

Kommer med all säkerhet att uppdatera kring vilka val jag gjorde och vad jag fick höra där :)

tisdag 12 juni 2012

Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter

Rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar är en mänsklig rättighet. Genom fria fackföreningar kan demokratin utvecklas och det ger människor möjlighet att ta sig ur fattigdom.
Fackföreningsrörelsen är världens största folkrörelse och i Sverige är det kanske inte en stor fråga om man har rätt att organisera sig eller inte. Här handlar det mer om ett individuellt val utifrån vad man tycker sig ha att vinna på att betala medlemsavgiften.

Tyvärr är det inte så i resten av världen. Den 6 juni kom 2012 års rapport över kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Det är IFS (Internationella fackliga samorganisationen) som dokumenterat detta och LO-TCO Biståndsnämnd i samarbete med Amnesty Internaional i Sverige publicerar den.
I den kan man läsa att 2011 så dödades 76 personer, 309 fängslades, 3 500 greps och 15 000 avskedades. Deras "brott" var att de engagerat sig fackligt och antagligen är dessa siffror bara toppen på ett isberg då mörkertalet antas vara stort.

Genom att vara med i världens största folkrörelse så finns möjligheten att vara med och påverka och ställa krav. Ett sätt är att sprida information om hur det ser ut för att bryta tystnaden kring dessa brott mot mänskliga rättigheter. Ett annat är att ställa krav på statliga bolag att alltid beakta de grundläggande rättigheterna innan de säljer produkter och tjänster i dikaturer.

På hemmaplan kan vi i de fackliga organisationerna ställa krav på att arbetsgivaren tar hänsyn till mänskliga rättigheter vid upphandlingar. Ett aktuellt exempel på detta var när Vision Göteborg lyfte frågan kring att Göteborgs stad har Telia Sonera som leverantör för stadens telefonitjänster. Telia Sonera uppmärksammades  för ett tag sedan i Uppdrag Granskning då det avslöjades att företaget samarbetade med diktaturer i forna Sovjet. Säkerhetstjänsten i dessa länder kan med hjälp av Telia Soneras tjänster avlyssna och kontrollera journalister, konstnärer och andra medborgare för att tysta kritiska röster.

Fler exempel på hur du kan vara med att påverka hittar du på http://www.fackligarattigheter.nu/
Där kan du också hittar rapporten och mer information om 150 olika länder.



tisdag 5 juni 2012

Filmer från HBTQ-festivalen

"Gladare måndagar" är Visions grej och igår var det dags för avdelningsstyrelsemöte med Vision Göteborg och då stämmer det in extra mycket.
Efter att ha varit i gång större delen av helgen med deltagandet på festivalen var många ganska trötta men trots det så var det som vanligt stort engagemang i mötet.

Min del i Visions deltagande på festivalen har mest bestått i fixande kring våra fyra seminarier. Det känns lite konstigt att inte ha varit så mycket i själva Regnbågsparken där vi hade vårt tält men man kan ju tyvärr inte klona sig...

Tre av seminarierna ligger redan ute på Vision Göteborgs youtube-kanal. Det fjärde kommer tyvärr inte läggas upp då innehållet blev väldigt personligt men för de som hade turen att vara där var det också ett mycket bra seminarium.

Och så klart var Vision med på den avslutande Regnbågsparaden med ett gäng medlemmar för att stå upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde.



Här är filmerna från Visions och TCO:s seminarier under HBTQ-festivalen:

Hur arbetar facket med diskrimineringsfrågor och hur kan vi använda våra kollektivavtal som instrument för att skapa mångfald på arbetsplatserna och motverka diskriminering?





I boken "Förlorade barn" av Christina Alvelin och Angela Aylward får vi följa en kvinnas kamp mot samhällets okunskap om situationen för barn till homosexuella föräldrar och hennes försök att återfå kontakten med sina barn.






Göteborgs Stad vill uppnå visionen "Göteborg -- en stad för alla". Men är Göteborgs Stads arbetsplatser öppna för alla? Stadens ledande politiker, tjänstemän och fackliga företrädare diskuterar hur vi får öppna arbetsplatser fria från diskriminering

söndag 3 juni 2012

Manifestation för Social Välfärd

Det är söndag och en intensiv vecka är till ända.
I torsdag var det äntligen dags för manifestationen för social välfärd som vi jobbat så länge med. Arbetsgruppen har bestått av engagerade socialarbetare och representanter från akademikerförbundet SSR och Vision Göteborg. Det är så häftigt att ett initiativ från 3 socialsekreterare har fått ett sådant genomslag och vi har redan blivit kontaktade av politiker som vill prata mer med oss för att gemensamt komma fram till en lösning på problematiken med den hårda arbetsbelastningen och den tuffa arbetsmiljön.

Till manifestationen kom över 400 socialarbetare och det är bra med tanke på att den genomfördes på arbetstid (med start halv fyra eftersom kommunfullmäktiges möte startade klockan fyra).
Andra som kom var politiker, chefer och en hel del media. Bland annat Sveriges Television, TV4, Sveriges Radio (både P1 och P4), GP och några till. Att media var där var viktigt för att vårt syfte skulle få bästa möjliga spridning och genomslag.

Några av artiklarna finns ute på nätet och här är länkar till två av dem där bland annat jag uttalar mig som ansvarig för socialarbetares yrkesfrågor i Vision Göteborg:

"Vi kan inte utföra ett rättssäkert arbete" Tidningen ETC

"Vi orkar inte jobbar vidare" Göteborgsposten

Bland talarna under manifestationen fanns Marcus Gustavsson, ordförande för Vision Göteborg.
Om du vill läsa talet som han höll så är det publicerat i sin helhet på bloggen "Vi gör skillnad" som är Vision Göteborgs blogg för socialarbetarfrågor.

onsdag 30 maj 2012

Nu sätter vi färg på Göteborg!

Idag startar HBTQ-festivalen i Göteborg!
Vision är självklart på plats under hela festivalen ända fram till Regnbågsparaden på söndag då vi går tillsammans till avslutningsgalan på Liseberg.

Vill du träffa oss så finns vi i tältet tillsammans med våra TCO-kompisar i Regnbågsparken (som i vanliga fall heter Trädgårdsföreningen).
Vi ordnar också fyra seminarium som du kan gå på helt kostnadsfritt.
Datum, tider och plats för dessa hittar du här ----> Vision på HBTQ-festivalen

Om du undrar varför vi är aktiva under denna festival som fackförbund så kan du läsa i mitt tidigare inlägg om det.

Hoppas vi ses under festivalen! :)

Bild från förra årets festival

Vardag

I måndags hade styrelsen för klubben i Social resurförvaltning vårt sista styrelsemöte inför sommaren. Med det nya löneavtalet som är klart hade vi en hel del att diskutera inför de lokala överläggningarna och i övrigt händer det en hel del i förvaltningen som vi behövde gå igenom.
Vi gjorde även upp planer inför höstmötet. Det känns lite märkligt att sitta och planera inför hösten när sommaren knappt har börjat.

Det fackliga arbetet är ibland väldigt mycket "här och nu" och saker händer hela tiden som måste tas om hand. Men det är också en planeringen framåt. Som i förra veckan när jag var på Centret för att bestämma prgrammet inför höstens yrkesdag för socialarbetare. Den kommer att vara den 8 november men vi har redan bokat allt trots att det känns väldigt avlägset.

Men det är aldrig tråkigt i alla fall!

Och på tal om socialarbetardagen så kommer den bli den bästa Vision ordnat hittills. Det blir riktigt bra föreläsare och det känns så kul att kunna ordna en sån dag för socialarbetarna som är våra medlemmar!

Som en liten ledtråd så kan jag posta den här länken ----> "Vi vill se en uppkäftig debatt om socialpolitik!"



fredag 25 maj 2012

Livet på kontoret

Fredag och solsken! :)
Veckan har gått i ett rasande tempo men är ju inget som tillhör ovanligheten.

Nya datorer har anlänt till Vision Göteborg och vi har nu kunnat uppgraderas till Windows 7-världen.
Men inget nytt som sker utan lite komplikationer. Några kollegor kunde inte logga in och då är ju datorerna inte mycket värda, hur nya och moderna de än är. Problemet åtgärdades väldigt fort när någon tipsade om att en nätverkssladd är bra att ha i datorn ;)

Nästa bekymmer kom när alla lyckats logga in och skulle börja skriva viktiga dokument. (Bland annat Vision Göteborgs yttrande till majoritetens budget för att nämna något viktigt och brådskande).
Inga dokument gick att öppna och förklaringen visade sig vara att datorerna saknade Office-paketet.
Panik blandat med handlingsförlamning utbröt och många mail och samtal krävdes för att hitta en person som kunde hjälpa oss med vårt stora problem.

Några timmar senare kunde vi pusta ut! Word, excel och power point funkar åter på vår avdelning!
Tänk vad lyckliga alla blev när allt fungerade som det skulle igen.
Arbetsmiljöproblem á la 2000-talet...



Nu ska jag bege mig ut i solen!
Ha det jättefint i helgen :)

tisdag 15 maj 2012

Manifestation för social välfärd!

Ett av mina uppdrag i avdelningsstyrelsen i Vision Göteborg är som yrkesansvarig för socialarbetare.
Den senaste tiden har detta inneburit en hel del ideellt arbete på lunchraster och kvällar för att stötta stadens socialarbetare i deras arbete med att ordna en manifestation.

Initiativet väcktes efter en debattartikel i Göteborgsposten:
Vi vill se en uppkäftig debatt om socialpolitik

och stadens socialarbetare gick samman och skrev ett svar:
Vi tvingas utföra ett undermåligt arbete

De startade sedan facebook-gruppen "Upprop för social välfärd" där idéerna föddes om att ordna en manifestation och Vision Göteborg och Akademikerförbundet SSR ville givetvis stötta och bidra i detta arbete.

Huvudfrågorna under manifestationen är socialarbetarnas arbetssituation och arbetsmiljö och vilka konsekvenser detta får för de vi är till för. Arbetsbelastningen för stadens socialarbetare är på många håll orimlig vilket leder till sjukskrivningar  för en del och uppsägningar för andra. Kvar blir kollegor som får ta över ännu mer arbetsuppgifter under den tid det tar att rekrytera och introducera ny personal. Kostnaden för nyrekryteringar på förvaltningarna blir mycket höga och dessa pengar, våra skattepengar, kunde gått till så mycket annat.

Vi hoppas att få se stor uppslutning på vår manifestation den 31 maj på Gustav Adolfs Torg. Manifestationen börjar 15.30 och du kan läsa mer på facebook-eventet:  Manifestation för social välfärd.

fredag 6 april 2012

Glad Påsk!


Glad påsk till er alla!

Med Vision Göteborgs framtidsgrupp i Stockholm


Sista helgen i mars åkte delar av Vision Göteborgs framtidsgrupp till Stockholm för att ha planeringsdagar men också för att få inspiration.
Framtidsgruppen är för Visions medlemmar i Göteborg som är under 35 år och intresserade av att engagera sig fackligt på något sätt.

Fredagen startade med ett besök hos TCO. Eva Nordmark berättade om vad TCO är och vilka frågor som är aktuella just nu. Vi fick även lyssna på Roger Mörtvik, Torbjörn Bredin och Elsa Saboonchi, chef för FacketFörändras.

Efter några intressanta timmar och en rundvandring i byggnaden rörde vi oss mot Visions förbundshus på Kungsgatan.
Där mötte vi upp med Visions förbundsordförande Annika Strandhäll som bland annat berättade om sin fackliga bakgrund och hur hennes engagemang startade.
Stabschefen, Leif Hansson, gav oss en rundtur i det stora huset. Bland annat fick vi se tidningsredaktionen och Vision Direkt och vi mötte många av dem som jobbar i huset.
Rundturen avslutades med att vi samlades kring förbundsstyrelsens styrelsebord och fick en heltäckande bild av Visions organisation :)



Helt självklart hur organisationen hänger ihop, eller hur?

Delar av Framtidsgruppen samlade vid styrelsebordet





Lördagen ägnades åt vår planeringen inför 2012. Vad gruppen ska ägna sig åt bygger mycket på gruppmedlemmarnas intresse och i år var några av områdena fackligt internationellt arbete, psykosocial arbetsmiljö, jämställdhet och situationen för yngre på arbetsmarknaden.
Låter som att det kommer bli ännu ett spännande år med Framtidsgruppen!

torsdag 29 mars 2012

Mångfald - en facklig fråga?

Det tycker Vision!
Och mångfald är ju ett ord som omfattar väldigt mycket. Just idag har HBTQ-festivalen sin presskonferens inför årets festival och HBTQ-frågor är en del i Visions arbete med och för mångfald.

Självklart har vi som fackförbund vår arena på arbetsplatsen men de frågor som kan beröra eller påverka arbetsplatsen och arbetslivet för våra medlemmar är också viktiga. Grunden för detta hittar man i Visions värdegrund:
Vision tror på gemenskap såväl på arbetsplatsen som i samhället i stort. Genom att gå samman kan vi åstadkomma mer och vi blir starkare tillsammans än var och en för sig. Gemenskapen och sammanhållningen är viktig och arbetsplatsens gemenskap är grunden för hur vi organiserar oss i Vision. Vision har likabehandling och respekt för den enskilde som ledstjärna. Alla former av diskriminering och godtycke måste motverkas.

Alla ska få likvärdiga förutsättningar i sina jobb och kunna utvecklas i arbetslivet och därför arbetar Vision för att påverka värderingar och synsätt. Ett sätt är genom vår e-utbildning "Öppna Upp" som ligger på hemsidan och kan göras av alla (oavsett om man är medlem i Vision eller inte).

Vision Göteborg är  med under HBTQ-festivalen och är aktiva genom att ordna seminarium och synas under själva festivalen och i Regnbågsparaden.
Passa på att besöka våra seminarium om du har möjlighet. Det är helt kostnadsfritt och besök oss också i vårt tält under festivalen 30 maj-3 juni.

Olika Barn Leka Bäst
1 juni kl. 12.30-13.30 i sal Dur, Stora Teatern.
Hur arbetar facket med diskrimineringsfrågor och hur kan vi använda våra kollektivavtal som instrument för att skapa mångfald på arbetsplatserna och motverka diskriminering? Möt TCOs ordförande Eva Nordmark i ett samtal med fack, arbetsgivare och experter.

Förlorade Barn
1 juni kl. 14.30-15.30 i sal Acapella, Stora Teatern.
I boken "Förlorade barn" av Christina Alvelin och Angela Aylward får vi följa en kvinnas kamp mot samhällets okunskap om situationen för barn till homosexuella föräldrar och hennes försök att återfå kontakten med sina barn. Författarna diskuterar med politiker och socialarbetare hur rättsäkerheten kan öka vid utredningar som rör umgängesrätt för barn till hbt-personer. Moderator är Frida Ohlsson Sandahl. Samtliga seminariebesökare får ett exemplar av "Förlorade barn".

Göteborgs Stad - En Arbetsplats För Alla?
2 juni kl. 12.00-13.00 i sal A501, Artisten (Högskolan för scen&musik)
Göteborgs Stad vill uppnå visionen ”Göteborg – en stad för alla”. Men är Göteborgs Stads arbetsplatser öppna för alla? Stadens ledande politiker, tjänstemän och fackliga företrädare diskuterar hur vi får öppna arbetsplatser fria från diskriminering.
Medverkande: Marcus Gustavsson, ordförande Vision Göteborg, Eva Paxlind, Vårdförbundet i Göteborgs Stad, Mats Pilhem, kommunalråd (v), Maria Rydén, kommunalråd (m) och Maria Vidlund, rektor och styrelseledamot i Lärarförbundets Skolledarförening i Göteborg
Moderator: Frida Ohlsson Sandahl 


Åsa & Marcus Om Normer & Queer
2 juni kl. 14.30-15.30 i sal A308, Artisten (Högskolan för scen&musik)
Journalisten och författaren Åsa Petersen diskuterar med Vision Göteborgs ordförande Marcus Gustavsson hur normerna präglat och påverkat dem båda samt vad queer är för något. Diskussionen grundar sig i Åsas bok ”Mitt queera hjärta” och i allas rätt att vara sig själva.



Några bilder från förra årets HBTQ-festival (hoppas vi har samma tur med vädret i år också)  :)
(Bilderna tillhör Marcus Gustavsson)


Samling vid operan inför Regnbågsparaden 2011



Paraden avslutades vid Götaplatsen



Tävling i Visions (dåvarande SKTF:s) festivaltält
Fånga pengar motsvarande kollektivavtalets värde på en minut = 80 000:-



Marcus Gustavsson, ordförande för Vision Göteborg, var självklart med i Regnbågsparaden 


onsdag 28 mars 2012

Ett gäng nya kursledare!

Just nu sitter jag på tåget från Stockholm på väg hem mot Göteborg. Solen skiner och vi rullar förbi Hallsberg.
De två sista dagarna av Visions kursledarutbildning har passerat i ett rasande tempo och nu är Vision 15 nya kursledare rikare (de tre första utbildningsdagarna gick vi i slutet på februari).

Vi som gått utbildningen kommer från hela Sverige, från Lund i söder till Piteå i norr, och en del har lång facklig erfarenhet och andra är precis i början som förtroendevalda (tre av oss kommer från Göteborgsavdelningen)  :)
Det har också varit personer med helt olika yrken. Kan inte låta bli att tänka på vilka fantastiska medlemmar och förtroendevalda det finns samlade inom vårt fackförbund!

Just nu är min hjärna helt fylld med intryck och idéer. Det är olika pedagogiska metoder, tips från styrelsearbete och massor med annan ny kunskap blandat med alla intressanta samtal som vi haft i pauser och under måltiderna.
Det kommer nog ta ett tag att smälta men samtidigt känns det spännande att snart få omsätta all den nya teorin i praktik genom att få hålla i några utbildningar för Visions medlemmar och förtroendevalda.

Så med i bagaget hem följer ett nytt diplom, massor med ny kunskap och ett värdefullt nytt nätverk :)





måndag 26 mars 2012

Summering av förra veckan: facklig information till gymnasieelever, kursledarpremiär och utdelning av TCO:s kulturpris.



Förra veckan inleddes med en tur till Hulebäcksgymnasiet. Jag och Michael Karlsson, ordförande för Vision i Falköping, fick en inbjudan från läraren i en samhällsklass om att komma dit för att berätta om varför man ska vara med i facket och vad man har för rättigheter på arbetsmarknaden. Självklart sa vi ja till detta! Michael och jag gick Ledare i Vision (Visions ledarskapsutbildning) tillsammans 2010 och då handlade vårt projektarbete om att ta fram material för facklig gymnasieinformation.
Klassen var intresserad och vår information gick bra!

Tisdagen och onsdagen spenderade jag i Tidaholm. Jag var där för att hålla i utbildningen för Vision-ombud för ombud från Skaraborgstrakten. Jag går ju just nu Visions kursledarutbildning men fick tjuvstarta med ett uppdrag trots att jag inte är riktigt klar med utbildningen. Tack och lov hade jag den mer erfarna kursledaren Christian vid min sida och ombuden som deltog sa i alla fall att de lärt sig mycket under dagarna :)
Det var ett engagerat gäng så det var riktigt roligt!

Som avslutning på förra veckan så begav jag mig till Göteborgs konserthus i det soliga och varma vårvädret. 
TCO:s ordförande, Eva Nordmark, var i stan för att dela ut TCO:s kulturpris för 2011 till El Sistema 
Göteborg.

El Sistema är en orkesterskola i Hammarkullen som samarbetar med Göteborgssymfonikerna. Barnen som deltar i skolan får spela med symfoniorkestern och tanken är att de på så sätt ska nå sin fulla potential. Hela idén kommer ursprungligen från Venezuela och chefsdirigenten för Göteborgssymfonikerna, Gustavo Dudamel, som är från Venezuela har deltagit i arbetet med att skapa El Sistema i Göteborg. 
Camilla Sarner, kulturchef i nordöstra Göteborg, är en annan initiativtagare till El Sistema i Hammarkullen. 

Orkesterskolan fick ta emot en check på 50 000:- och bjöd på en väldigt fin uppvisning med musik och sång i konserthuset. En väldigt positiv avslutning på en intensiv vecka!

En video från Vision Göteborg med prisutdelningen av TCO:s kulturpris 2011



söndag 11 mars 2012

Vision på alla arbetsplatser

Det är kul när man gör besök på olika arbetsplatser i stan och ser små spår efter Vision vart man än kommer.
Det var lite mer än ett halvår sedan som fackförbundet bytte namn från SKTF till Vision och jag tror inte att någon kunde förväntat sig att det nya namnet skulle sätta sig så fort och fungera så bra!
Dessutom är det ju en väldigt snygg lila färg :)